KRISTOVIM STOPAMA

 KRISTOVIM STOPAMA


Volim putovati, ali nisam bila na puno hodočašća, iako sam praktična vjernica. No, oduvijek sam si željela posjetiti Svetu Zemlju i čekala povoljnu priliku za to. 2019. malo prije izbijanja pandemije i zatvaranja granica, nekako mi se sve lijepo posložilo i ostvarila mi se moja dugogodišnja želja. Za mene to nije bilo obično hodočašće - posjet nekom mjestu ukazanja ili grobu nekog svetca. Bilo je to putovanje kroz Novi Zavjet i stvarna mjesta i događaje opisane u njemu, mjesta po kojima je hodao Isus. Kao što je fra Lubina rekao, zato to i je Sveta Zemlja jer ju je Isus svojim životom u njoj posvetio. Nakon povratka, misna čitanja su mi puno konkretnija i gotovo svako u meni evocira slike I iskustva s tog putovanja.

Želeći što duže u sjećanju zadržati doživljeno, odlučila sam sve zapisati i popratiti slikama da mi ostane kao trajni suvenir s putovanja.  S vremenom sam taj papirnati suvenir i podijelila s mojim bližnjima i većini se svidjelo, te su me mnogi potakli da malo i proširim krug čitatelja.

Pa, evo, koga zanima....



18/06 - 25/06/2019. 

1. DAN. Sun Dor let Zagreb - Tel Aviv  (20.20 - 24.20)


Dolazak na aerodromu 3 sata prije leta. 
Iako informirani o strogoj kontroli Izraelaca prije ukrcaja u avion,  ipak nismo očekivali tako detaljne i osobne sigurnosne provjere. Još u Zagrebu smo obaviješteni da oni sve znaju o nama i da nas ništa neće pitati što oni već ne znaju, pa da stoga budemo iskreni, kratki i jasni. Osim uobičajenih pitanja: Tko nam je pakirao stvari? Jesmo li kofer gdje ostavili bez nadzora? Poznamo li koga u Izraelu?  Poznamo li koga iz grupe s kojom putujemo? Kako smo saznali za Agenciju? Bilo je i pitanja poput: Kojim prijevoznim sredstvima ste došli na aerodrom?  Bračni parovi: Gdje ste se upoznali? Datum rođenja djece? Boja fasade? Imena unučadi? (zasebno ispitali, pa usporedili odgovore!) Molitvena grupa: Ime osobe iz grupe? Obitelj, ime muža, djece, posao? Koliko dugo se znaju u grupi, kako često se sastaju? (zasebno ispitali, pa usporedili odgovore).
Za svakog putnika je bio zadužen jedan sigurnosni službenik, koji je na kraju svojim imenom na naljepnice oko vrata, na ručnoj i velikoj prtljazi stajao iza provjere. Naravno da su i  kofere i ručnu prtljagu detaljno pregledali: svaki džepić, ručke izvukli i pregledali detektorom,  odjeću i obuću pregledali, izuzeli mobitele, baterije, punjače, fenove - nekamo ih odnijeli i nakon petnaestak minuta vratili. (Poslije su nam rekli da ponekad znaju rastaviti mobitele ili fenove ako im je nešto sumnjivo. Koliko znam,  kod nas nije bilo "sumnjivaca".) Nakon tako detaljne provjere ljubazno su nas pozdravili i poželjeli sretan put i ugodan boravak u Izraelu. Dvoje iz kontrole su se zajedno s nama ukrcali u avion i kao dio posade odletjeli u Tel Aviv. Navodno, sigurnosni tim za Zagreb prolazi obuku u Bugarskoj i prije svog leta se samo stvore, obave svoj posao i opet nekuda odu do slijedećeg svog leta.  Let protekao mirno, bez kašnjenja. Stigli za 3 sata i 10 minuta.




2.  DAN Betlehem, Pastirska polja, Ein Karem


Nakon slijetanja, podizanja prtljage i brze granične kontrole na aerodromu (boravišna dozvola sa slikom izrađena na pasoškoj kontroli) dočekala nas je gđa Berta, hrvatska Židovka,  koja već više od 20 godina živi u Izraelu i  ima svoju agenciju. Pitala nas kako smo prošli na aerodromu i konstatirala da smo ipak bolje prošli nego grupe iz travnja i svibnja, jer u ožujku iz kampova za sigurnosnu obuku izlaze novaci i najgore prođu prve grupe. Podijelila nam je zaštitne kape sa šiltovima, dala opće upute, poželjela ugodan boravak i izišla u mjestu Modiin na pola puta između Tel Aviva i Jeruzalema gdje živi sa obitelji. Naš vodič fra Petar Lubina, odličan poznavatelj Izraela gdje je studirao, zaređen, i ovo mu je bilo 58. vođenje te ture, je napomenuo da je to mjesto Modiin, danas uredan, moderan grad koji broji oko 100.000 stanovnika,  još prije dvadeset godina bio pustinja.
Od Tel Aviva do Betlehema trebalo nam je malo manje od jednog sata vožnje.  Budući da je Betlehem na Zapadnoj obali do njega smo došli kroz check point na zidu kojim je Zapadna obala praktički izolirana od ostatka Izraela. Zid je dug 708 km, visok 8 metara, na vrhu bodljikava žica. Palestinci na Zapadnoj obali praktički zatvoreni unutar tog zida. Izlaze na strogo kontroliranim točkama. Židovi nerado i rijetko ulaze na Zapadnu obalu jer ih često Palestinci otmu i u zamjenu za njih traže puštanje svojih suboraca. 



 
 

Zanimljivo, iako pod upravom Palestinaca, na Zapadnoj obali puno židovskih enklava. Židovi u pustinji grade velike, lijepe, zgrade i naseljavaju ih i tako se i infiltriraju među Arape.


BETLEHEM


Smješteni u hotel Betlehem,  moderan hotel na 11 katova. Sobe dvosobne, lijep pogled na grad, klima, hladnjak, svaki dan dobile po bocu vode (iako je voda iz vodovoda svuda u Izraelu pitka). Doručak i večera - samoposluga, fina hrana. Puno voća (lubenica, dinja, grožđe, breskve, jabuke) povrća (patlidžan, paprika, rajčica, tikvica, mrkvica, grašak, mahune) pita kruh (beskvasna lepinja koja se može puniti nadjevom), piletina, fina janjetina, riba, falafel, humus (pašteta od slanutka, fino!!!), ovčji jogurt, feta...  Svinjetinu ne jedu, niti služe.

Nakon dva sata odmora/ spavanja u hotelu idemo u obilazak grada. Grad neuredan, prljav, neuređen. Broji oko 25.000 stanovnika, udaljen 8 km od Jeruzalemu, 15 minuta autobusom.  U Betlehemu okrunjen i kralj David. Jedna zanimljivost: Prije u gradu prevladavali kršćani, danas uglavnom muslimani. Preko puta jednog od najsvetijih kršćanskih mjesta u Betlehemu - lokalna džamija. Fra Lubina govori o povijesti Crkve, a hodža preko puta poziva na molitvu.











BAZILIKA ISUSOVOG ROĐENJA

Izgrađena iznad špilje u kojoj je rođen Isus. U crkvi imali misu (mjesecima unaprijed planiran termin). Zanimljivo, u crkvu se ulazi kroz niska vrata, vrata poniznosti,  jer se svatko na ulazu treba sagnuti, poniziti. U kripti Bazilike, špilja Rođenja Isusova do koje se spušta stepenicama. Njome upravljaju pravoslavni Grci. Velika gužva na ulazu, čekali jedan sat (u sezoni i do 3 sata). Na mjestu Isusovog rođenja srebrna 14erokraka zvijezda. Lijevo oltar - jaslice, mjesto na kojemu su se Isusu poklonili mudraci. U crkvi i špilja Sv. jeronima koji je prvi preveo Bibliju, kao i  nekoliko grobnica  nevine dječice koju je Herod dao ubiti.




SPILJA MLIJEKA

Spilja u kojoj je Josip dobio objavu da bježe u Egipat. U to vrijeme je Marija navodno dojila Isusa i kad je čula vijest mlijeko joj je kapnulo na kamen koji je od crvenog postao bijeli. Iznad špilje crkva. Žene koje imaju problema sa začećem i dojenjem dolaze se moliti i kupuju prah načinjen od kamena špilje kojega piju razmućenog u vodi.



PASTIRSKA POLJA

Oko 2 km od grada nalaze se špilje u kojima su živjeli pastiri koji su se došli pokloniti Isusu. Iznad tih špilja sagrađena crkva u spomen na njihov posjet.



EIN KAREM

Mjesto na brežuljku, nedaleko od Jeruzalema (oko 8km) , u kojem je rođen Ivan Krstitelj. Lijep, zeleni kraj. Tu je Crkva rođenja Ivana Krstitelja i, najvažnije,  Crkva Marijinog pohođenja na mjestu gdje je Marija posjetila trudnu Elizabetu i izrekla svoj poznati hvalospjev Veliča duša moja Gospodina. U predvorju Crkve na zidovima keramičke pločice sa Magnificom ispisanom na svim jezicima, uključujući  i hrvatski.  Prekrasan vrt, bugenvilija. Do crkve se uz radosnu krunicu uspinjali oko 15 ak minuta. Jedna zanimljivost: U Izraelu kuće gradili uglavnom na brežuljcima, jer su plodno tlo čuvali za poljoprivredu.



Nakon toga smo  na 15 ak minuta svratili u Yad Vashem  muzej žrtvama holokausta i posjetili dio posvećen ubijenoj djeci. Vrlo slično spomen muzeju na Ovčari.



2. DAN  Betanija, Rijeka Jordan , Masada, Jerihon,  Qumran, Mrtvo more, Judejska pustinja (Zapadna obala)


Drugi dan  izišli iz Betlehema i ušli u Judejsku pustinju. Veći dio Judeje pustinja. U pustinji ponegdje žive beduini u svojim pećinama. Vidjeli pojedinačne deve, ovce. Jedna vremenska zanimljivost : U Izraelu praktički postoje 2 godišnja doba: kišno (1/11 - 1/5) kada može i ne mora pasti kiša. Kada padne česti su pljuskovi kada je sve poplavljeno i kada kišnicu skupljaju u cisterne za sušne periode. Krovovi zgrada ravni, praktički terase na koje izlaze navečer da se druže i rashlade. Na njima crni spremnici u kojima sakupljaju vodu, filtriraju  je i koriste. Navodnjavanje tla, plantaže datulja. Sušno doba traje od 1/5-1/11 i onda sigurno nema oborina. Zbog sušnog vremena zgrade dobro očuvane. Nemaju fasada, kuće od kamena.



BETANIJA

Posjetili Crkvu Sv. Marije, Marte i Lazara  i tu imali misu. U blizini i Lazarov grob. Na putu za Jeruzalem Isus rado svraćao u kuću Marije, Marte i Lazara.



MASADA (hebrejski tvrđava)

Ostaci  utvrde na platou usred Judejske pustinje, s vrha se vidi Mrtvo more. Herod tu za sebe sagradio 2 palače na stijeni sa prekrasnim pogledom i napunio ih hranom. Imao bazene i spremišta za vodu koju je sakupljao u kišnim periodima i već tada razrađen sustav navodnjavanja. Danas je to nacionalni park do kojega se dolazi žičarom. Nakon pada Jeruzalema 71. godine,  grupa od 960 muškaraca, žena i djece pred Rimljanima pobjegla u pustinju i tu se nastanili. Od rezervi Herodove hrane uspjeli preživjeti dvije i pol godine. Nakon  što su ih Rimljani opkolili i kada su vidjeli da će pasti u njihove ruke, poubijali su se kako ne bi živi pali u ruke Rimljanima. Prije toga su sve zapalili osim skladišta sa hranom kako bi pokazali Rimljanima da su se još mogli braniti, ali su sami  htjeli izabrati vrijeme svoje smrti. Preživjele samo dvije žene sa petero djece koji su se sakrile u jednoj od cisterni za skupljanje kišnice i one su ispričale svoju priču. Jedna zanimljivost: Danas izraelski vojnici polažu zakletvu koja završava sa: Masada više nikada neće pasti. Inače, u Izraelu vojni rok obavezan, za muškarce 3, za žene 2 godine. Izuzeti su ortodoksni Židovi i Palestinci (službeno: zato da ne bi trebali pucati po svojima?!)




RIJEKA JORDAN 

Prljava, mutna rijeka sa puno gustog zelenila. Tu smo obnovili krsne zavjete.




QUMRAN 

Mjesto nalaza Qumranskih spisa  gotovo 900 papirusa.  Otkrivene cisterne, ritualne kupke, groblje i nastambe u kojima su živjeli Esseni, vjerska sekta. 1948. tražeći  izgubljenu ovcu jedan beduin slučajno otkriva amforu sa papirusima. Među nalazima rukopisi proroka Izaije, Sveto Pismo i apokrifni spisi napisani na hebrejskom, aramejskom i grčkom. Datiraju između 150. prije Krista i 70.  nakon Krista.





JERIHON

Zanimljivost: Jerihon je najstariji grad na svijetu, star 10.000 godina. Nalazi se 350 metara ispod razine mora - najniži grad na svijetu.

Na brdu iznad Jerihona Isus bio kušan od sotone - Brdo Kušnje. Jerihon je idealno mjesto za kušnje: puno izvora vode i sunca - uvijek zelen, pun cvijeća i plodan, a usred pustinje. Nekad bio poznat po mirisu ruža. Nasadi datulja, banana,  smokava, papaje, avokada, povrća. Zelen cijele godine. Tu je i Nikodemova smokva, sikamor - stara domicilna vrsta smokve kakvih danas više nema.

Ovdje kupila i Jerihonsku ružu: praktički neuništiva pustinjska biljka koja se raširi kad se natopi vodom, pa se opet isuši kad nema vode.  Navodno kad je sveta obitelj bježala iz Betlehema u Egipat da su se orijentirali po Jerihonskoj ruži koja je pokazivala gdje ima vode.  I sama Marija se ponegdje naziva Ruža Jerihonska 














MRTVO MORE

Zanimljive činjenice o Mrtvom moru: Smješteno 450 metara ispod razine mora. Najslanije more na svijetu - 27 promila, neugodno za oči i otvorene rane. U njemu se ne može  potonuti, plutaš na površini. Dno muljavo, blatno, propadaš dok hodaš. U okolici plastenici - desalinizirali more i navodnjavaju tlo.

Kupali se na uređenoj plaži,  neki jahali deve. Arapkinje se kupale u hijabu.


JUDEJSKA PUSTINJA

30 km od Jeruzalema počinje  Judejska pustinja  i polako se spušta u Mrtvo more na - 450 metara.

Sv. Ivan se tu povlačio, Isus bio kušan; sveti Joakim tu imao viđenje da će Elizabeta, nerotkinja, u starosti začeti kćer.

Zanimljivo, Genezaretsko jezero leži 200 m ispod morske razine, Jerihon 258 m ispod morske razine,  a Jeruzalem je na 900 metara.  Zato se u Bibliji kaže da su se uspinjali u Jeruzalem. 




3. DAN Jeruzalem (hebrejski grad mira)

To je grad koji odiše vjerom i povješću. Šetajući njim kao da šećeš kroz povijest i Bibliju. On je svet za:

a) Kršćane: grad kojega je Gospodin sebi izabrao, u koji je volio doći,  u kojemu je Isus proveo posljednje dane života i umro 

b) Židove: nekad tu bio Solomonov hram koji je razrušen  (danas Omerova džamija);  na tom mjestu  Abraham trebao žrtvovati svog sina Izaka; 

Jeruzalem je za Židove spoj njihove bivše slave i nade u budućnost

c) Muslimane: u Omerovoj džamiji navodno  Muhamed uzašao na nebo. Za njih to je treći sveti grad nakon Meke i Medine.

Grad je opasan zidinama u kojima su Zlatna vrata.  Kroz ta vrata Isus je na Cvjetnicu svečano ušao u Jeruzalem.  Židovi vjeruju da će kroz ta vrata doći Mesija. Muslimani zazidali ta vrata da bi onemogućili Mesijin prolaz.

Grad ima oko 750.000 stanovnika i podijeljen je  na zapadni (židovski) i istočni (arapski) dio. Maslinska gora i Siloam  su u istočnom (arapskom) dijelu,  baš kao i Stari grad (zidinama utvrđen dio grada) koji je podijeljen u 4 četvrti: muslimansku (oko Omerove džamije),  židovsku (Zid plača),  kršćansku (Via Dolorosa, Crkva Sv. groba) i  armensku. U grad se ulazi kroz 7 vrata: Damašćanska, Jaffa, Nova, Smetlišna, Herodova , Zlatna i Lavlja (Sv. Stjepana). No i unutar tih četvrti su svi izmiješani.  Arapi ne vole Židove, Židovi ne vole Arape, a ni jedni ni drugi ne podnose Kršćane kojih je u cijelom Izraelu manje od 2 posto. Armenci se, poučeni valjda svojim gorkim povijesnim iskustvima sa Turcima i Rusima, tu ne bi šteli miješati i drže se dosta suzdržano. Inače,  oni su vrsni keramičari i to im je osnova prihoda (razni keramički suveniri). Zanimljivo je da su, navodno, intelektualno nadmoćni čak i Židovima koji slove kao inteligentni i obrazovani (u Izraelu najveći postotak fakultetski obrazovanih). Jedna zanimljivost, Palestinci su poznati kao puhači stakla i poznati su njihovi predmeti od unikatnog hebronskog stakla, a uz to i izrađuju predmete od maslinovog drveta koje se ne smije sjeći, nego samo obrezivati. Židovi su se pak specijalizirali u brušenju dijamanata i to im je jedna od značajnih ekonomskih stavki. Šetajući Maslinskom gorom koja je arapska vidjeli smo i jednu izraelsku zastavu. To je jedan Židov od Arapa kupio pola metra zemlje između dvije kuće i tamo digao visoki zid i na njemu usred arapskog kvarta digao  izraelsku zastavu. Nakon nekog vremena jedan Arapin ga ubio i danas za to robija i kaže kako je čin vrijedio doživotnog zatvora. 


Prošetali smo i kroz sva 3 bazara:  arapski, židovski i armenski.  U petak ne rade arapski dućani, u subotu židovski. Na šabat u židovskom dijelu sve stane. Ne vozi se, ne rade liftovi, dućani... Traje od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu, a točno vrijeme objave na tv. Nakon zalaska sunca u subotu grad živne.  Na ulicama šetaju obitelji: pater familijas u crnom odijelu, kapi/šeširu/šubari gura kolica i vodi  djecu za ruku, duga cijev preko ramena. Doduše, nemaju svi duge cijevi. Neki s obitelji izlaze i samo sa pištoljem za pasom. Pa sad ti slikaj za uspomenu! Hanuma ide pored njih - uredila se i nikoga ne vodi za ruku. Niti je naoružana.  To je za nju izlazak. Zanimljivo, ortodoksni Židovi u prosijeku imaju šestero djece, oni drugi 2.1. Najčešće obiteljsko prijevozno sredstvo im je kombi.


ZAPADNI ZID (Zid plača)  

Zapadni zid, ostatak velikog razrušenog židovskog hrama (71. godine), najsvetije mjesto za Židove, nalazi se u  zapadnom dijelu grada.

Na ulazu rentgenski pregled osobne prtljage i prolazak kroz detektor. Puno izraelske vojske sa dugim cijevima. Inače,  vojnici i vojnikinje (mladi vojni obveznici) sa dugim cijevima su normalan, svakodnevni prizor na izraelskim ulicama.

Lijeva strana Zida je za muškarce, desna za žene.  Muška strana: Muškarci obučeni u crna odijela (32 stupnja!!!), bijelu košulju i crne cipele.  Na glavi kipa (okrugla kapa) - normalni vjernici (pandan kršćanima koji svake nedjelje idu na misu) ili šešir /šubare - zeloti (pandan Marijina legija, karizmatske grupe). Brzi nakloni glave, mrmljanje, pjevušenje, često u parovima ili grupama. Nose talit (bijeli prugasti šal) koji dobivaju od mame i isti nose cijeli život, a kad umru pokopaju ga s njim. Mnogi nose dugačke zulufe.

Ženska strana: čedno obučene,  duge suknje i dugi rukavi (32 stupnja!!) i marama/turban na glavi. Navodno one vrlo ortodoksne nakon vjenčanja briju glave i nose perike kako njihova prirodna kosa ne bi provirivala i vidjela se (oni kosu smatraju intimnim dijelom tijela koji nije za druge).  Neke žene pred Zid dolaze s kolicima i djecom. Mole sjedeći ili stojeći. Mnogi u utore zida ostavljaju molitve na papirićima. Pukotine zida pune ceduljica!!! Nakon molitve udaljavaju se natraške, jer svetom Zidu se ne smije okrenuti leđa.


Na ulazu mezuza - svitak pergamenta u kožnatoj futroli koji štiti od zla  i ljudi ga dodirnu (nešto kao blagoslovljena voda za nas Kršćane).


Prilikom prolaska kroz zapadni, židovski dio Jeruzalema pater nam pokazao i Mea Shearim, najortodoksniji dio grada gdje čak ni umjereni Židovi nisu dobrodošli, a svećenika bi vjerojatno zasuli kamenjem da ga vide. Ti ljudi navodno zaista izgledaju kao da su upravo stigli iz nekih davnih vremena.


Cedronska dolina

Na putu od Zapadnog zida prema Starom gradu smjestila se Dolina Cedrova.  Ne, tu nisu zasađena stabla cedra, nego masline, a ime potiče od potoka Cedra koji je ovdje vidljiv tek kada padnu velike količine kiše. Mi nismo vidjeli ni p od potoka. Cedronska dolina se još naziva i Jošafatska dolina i u Bibliji ju spominje prorok Joel kao mjesto posljednjeg suda. Budući da Židovi sve shvaćaju doslovno, oni  su iznad Cedronske doline smjestili veliko židovsko groblje na kojem je pokopano oko 150.000 ljudi, mnogi od njih važni i ugledni ljudi, a među njima i sin kralja Davida. Jedna zanimljivost: To je najskuplja nekretnina na svijetu, jer Židovi vjeruju da će tu biti sudnji dan i da će se oni koji budu blizu prvi spasiti. Zanimljivo, Židovi na grobove ne donose cvijeće,  nego stavljaju kamenje, a u udubljenja dolje stavljaju upaljene svijeće. Isto tako, Židovi ne prave kipove.



Sionska gora

Iznad Cedronske doline nalazi se  Sionska gora s koje se pruža lijep pogled na stari Jeruzalem. Isus je na Sionskoj gori održao svoj govor poznat kao Besjeda na Gori. To mjesto je simbol novog spasenja. Tu se nalaze: Crkva Petrova pjeva, Crkva Posljednje večere,  Crkva Marijina usnuća, Siloam i Davidov grob.



Crkva Petrova pijeva sagrađena je na mjestu gdje je Petar tri puta zatajio Isusa.  Krasna je to i velika crkva sa slikama koje prikazuju Petra i njegovo zatajenje.  Unutar crkve je i tamnica u kojoj je Isus boravio noć prije muke i križnog puta. Do te tamnice vode Isusove stube, a tamnica se nalazi u kripti Crkve. Izišavši iz crkve par puta se oglasio pijetao. Pravi, pravcati. Za nevjerovati, centar Jeruzalema, 21. stoljeće.  


Crkva Posljednje večere (Cenacollo)

Dvorana posljednje večere sačuvana roh bau. Iznad nje podignuta Crkva Posljednje večere u kojoj smo imali i misu. To mjesto je za Kršćane jako važno iz 3 razloga. Prvo, tu je ustanovljena euharistija. Drugo, tu je Isus kao svoje naslijeđe ostavio zakon ljubavi. Treće, tu je Isus ustanovio devetnicu Duhu Svetom koja je prva službena devetnica. Na oslikanim zidovima crkve prizor posljednje večere na kojoj je prisutna i Marija za koju se pretpostavlja da je pripremala i posluživala hranu.  


Crkva Marijinog usnuća (Ivanova kuća)

Nakon Isusove smrti Marija je ostala živjeti kod Ivana čija kuća je bila odmah do one gdje je bila posljednja večera i gdje je Petar zanijekao Isusa.  Pretpostavlja se da je umrla oko 51. godine u Ivanovoj kući i da je pokopana na Maslinskoj gori. Prema predaji nakon tri dana iz njenog groba su izrasli ljiljani koji su jako mirisali i kad su otvorili grob - tijela više nije bilo, nego je, kao i Isusovo, bilo uzneseno na nebo.


Bethesda

Kupalište koje se spominje u Bibliji i gdje je Isus izliječio slijepca Bartolomeja. Za našeg posjeta u njemu nije bilo ni kap vode, jer je to bilo sušno doba. Kupalište se puni u vrijeme kiše



Bazilika Isusovog groba 

U toj crkvi je posljednjih 5 postaja Križnog puta i kalvarija/golgota.. Grobni kamen na koji je bilo položeno Isusovog tijelo najsvetije je kršćansko mjesto.   Na ulaz u grob čekali sat i pol ( u sezoni preko 4 sata). Zabranjeno slikanje i dugo zadržavanje. Velika gužva, žamor. Gospođi iz grupe dok je čekala u redu za ulaz u grob iz ruksaka ukrali tablet.  Baziliku otvaraju i zatvaraju dvije muslimanske obitelji u 4 ujutro i u 19.20 navečer.  Vlasništvo dijele pravoslavci, katolici i Armenci. Inače, Armenci se prema vjeroispovijesti  dijele u tri grupe: katolike,  pravoslavne i monofizite (Isusa smatraju samo Bogom, ne i čovjekom). Bazilika je smještena u samom centru starog grada nedaleko bazara. U kripti Bazilike Kapela kraljice Jelene koja je otkrila dijelove Kristova križa.  




Navečer nas je fra Lubina odveo u lokalnu suvenirnicu u Betlehemu gdje nam je vlasnik dao 50% popusta na sve. Potom smo još jednom pred samo zatvaranje zajedno otišli u Špilju rođenja gdje ovaj puta nije bilo  nikoga, pa smo se u miru mogli pomoliti, slikati i razgledati.



4. DAN Jeruzalem (Cvjetnica)

Današnje razgledavanje bilo je u znaku Cvjetnice i Velikog tjedna.   


Betfaga      

Danas je to naselje katolika smješteno između Betanije i Jeruzalema. Fratri kupili zemlju i sagradili stanove za mlade  kršćanske  obitelji.

Iz tog mjesta Isus je uzjajao magarca i ušao u Jeruzalem.


Nakon  toga smo se uspeli na Maslinsku goru. Maslinska gora je prije bila židovsko groblje, a sada je uzvisina iznad Cedronske doline. Zanimljivo, masline koje tu rastu su vrlo stare i one su izboji maslina iz Isusovog doba. Za Kršćane tu su se odvijali posljednji dani Isusovog života.  




Tu  su: 

Bazilika muke Isusove / Kapela bičevanja

Tu je Isus bio u smrtnoj borbi i znojio se krvavim znojem. Ispred oltara sačuvana litica Isusove tjeskobne muke na kojoj se znojio krvavim znojem. Među najsvetijih mjestima koje smo posjetili. Nema tolike gužve i u miru smo mogli sjesti uz liticu, dodirnuti je i pomoliti se. Litica ograđena željeznom krunom u obliku trnja.

Jedna zanimljivost o križnom putu. Križni put je nastao tako što je Marija nakon Isusove smrti često obilazila mjesta Isusove muke i smrti kao uspomenu na Njega i tamo molila.



Getsemanski vrt

Nalazi se u podnožju Maslinske gore. Ograđen je i ne može se ući u njega. 9 starih maslina, lijepo njegovan, puno zelenila, biljaka. Malo dalje je i Getsemanska špilja gdje je Isus često dolazio sa svojim učenicima. To je mjesto gdje je Isus molio noć prije kalvarije. Jedna zanimljivost: Mjesto su u 17. stoljeću otkupila 3 bosanska Hrvata i tri četvrtine vrta poklonili franjevcima u čijem vlasništvu je i danas.


Crkva Marijina groba

U crkvi kamen  na kojem je Marijino tijelo ležalo prije uzašašća. Sveto mjesto. Uspjeli čak dva puta ući, pomoliti se i dodirnuti kamen (prije i poslije ručka). Grob je u vlasništvu pravoslavnih Grka.


Kapela Isusova uzašašća

Maslinska gora je i mjesto Isusova uzašašća. U kapelici se nalazi kamen sa kojega je Isus uzašao na nebo. Sveto mjesto.  Dovoljno vremena za molitvu i dodir kamena.

Iznad grada se nalazi vidikovac sa kojega se pruža prekrasan pogled na Jeruzalem: židovski, arapski i kršćanski dio sa pripadajućim im grobljima.



Dominus Flavit (Isus plače)

Crkva u obliku suze na mjestu s kojega puca pogled na cijeli Jeruzalem.  Tu je Isus stajao i plakao nad gradom za koji je znao da uskoro neće ostati ni kamen na kamenu.


Crkva Očenaša 

Na tom mjestu Isus je izrekao molitvu Očenaša na aramejskom. U spomen na to  u dvorištu  keramičke ploče sa Očenašem na svim jezicima. Uključujući i hrvatski. 


Potom smo prošli kroz jedna od 7 vrata u Jeruzalemskim zidinama visokim 12 m, dugim oko 4 km. To su vrata Sv. Stjepana (Lavlja vrata).  Tu je Sv. Stjepan , prvomučenik, bio kamenovan na smrt i tu su se upoznali Ana i Joakim. U ulici koja vodi od tih vrata prema gradu je i Crkva svete Ane.

Crkva sv.  Ane 

U toj kući je živjela sveta Ana i rođena Marija. Nalazi se na početku Via Dolorosa.

Poslije ručka išli smo na križni put.  Prvih 9 postaja smještene su na Via Dolorosa ,  koja se proteže kroz arapski, židovski i armenski dio,  zadnjih 5 u Bazilici Sv. Groba. Velika gužva kroz grad, uske ulice. Navečer misa u kapelici Bazilike Isusovog groba.


5. DAN Jaffa, Cezarea Maritima, Nazaret

Put od Betlehema do Nazareta vodio je preko Samarije, centralnog dijela Izraela. Na sjeveru graniči sa Galilejom,  na jugu sa Judejom, na zapadu  je Mediteransko more, a na istoku rijeka Jordan. Uključuje brdo Karmel i dolinu Sharon. Brežuljkast kraj, sličan Dalmatinskoj zagori. Klima ugodnija nego u Judeji.

Jaffa. (Joppa)

Danas južni, najstariji dio Tel Aviva. Tel Aviv se širio, Jaffa stagnirala. U Bibliji se spominje u priči o Joni, Salomonu, Isus mrtvu djevojčicu vratio u život (talita kum) i Sv Petru koji je tu u viđenju upućen da nema nečiste hrane, da sve može jesti. Jaffa je pretežno arapski grad, Tel Aviv židovski. Posjetili Crkvu Sv Petra u kojoj je imao viđenje, prošli uskim slikovitim uličicama stare Jaffe i slikali se uz jaffa narandžu, simbol grada.




Tel Aviv (hebrejski grad proljeća)

To je grad kulture. Krasan, moderan, pretežno židovski grad u kojemu živi jedna trećina židovskog stanovništva.  Nastao 1905. godine.

Smješten u dubokoj uvali Mediteranskog mora, krasna pješčana plaža, toplo tirkizno more. Puno plivača, surfera.


Na putu prema Cezarei prošli naselje Netanya. Jedna zanimljivost: To je naselje koje su Izraelci izgradili za useljenike iz raznih zemalja, ponajviše iz bivšeg SSSRa kako bi se novi stanovnici privikli na novi život u Izraelu. 20% stanovnika tu govori ruski.

Inače,  Izraelci ne potiču raznolikost vjera. Oni koji se ne deklariraju Židovima vjernicima imaju manje plaće i praktički  se tretiraju kao građani drugog reda. Pater naveo primjer Židova Davida Jaegera koji se pokrstio i ušao u franjevce, nakon čega ga se odrekla i obitelj i država, te je ostao bez svih građanskih prava. Uz more smo došli i do Cezarea Maritime (Cezarea Palestinska) gdje se nalazi rimski akvadukt. Nalazi se u sharonskoj ravnici. Inače,  mjesto je poznato kao luka iz koje su se apostoli otisnuli u svijet. Močili noge u moru. Lijepo, čisto, toplo more sa pješčanim žalom. U nastavku vožnje za Nazaret Samarija prelazi u Galileju. 



Galileja 

Zanimljivo, kraj je to potpuno drugačiji od svega do sada viđenog. Zovu je i zelena Galileja, cvjetna Galileja.  Ravnica, plodno tlo, puno sunca, izvori vode, navodnjavaju plodno tlo. Godišnje imaju 3 do 4 žetve.  Žitnica zemlje. Nema što tu ne raste: banane, masline, pšenica, grožđe, mango, papaja, narandže, nar, smokve. Galileja je nizinska s blagim brežuljcima, a najviše gore su Tabor i Miran. Tu su niže temperature nego u ostatku Izraela, ima više padalina, izvora i jezero. Galilejsko more je puno ribe. Močeći noge u njemu kroz bistru vodu vidjeli mnoštvo riba u plićaku.  Imaju razvijeno ribarstvo. U Galileji dominira arapsko stanovništvo - više od 50%, a u Nazaretu i puno više. Galileja je najljepši i najplodniji dio Palestine.  Duga je 97 km, široka 48 km.U srcu Galileje smjestio se i Nazaret. 


Nazaret

U gradu živi 140.000 stanovnika, u centru uglavnom Arapi, u novim izvangradskim naseljima dominiraju Židovi. Grad, poput Betlehema, djeluje prilično neugledno, neuredno i sirotinjski. Palestinci navodno imaju dosta nizak standard, pa nam je svećenik savjetovao da pripazimo da ih negdje ne zakinemo. Obično imaju i više djece. Židovima  Palestinke,  kad god ih ovi napadnu,  javno poručuju da će na svako ubijeno palestinsko dijete one roditi četvero djece. Treba to uzdržavati. Nazaretom dominira prekrasna, ogromna Bazilika Navještenja. To je jedna od najljepših crkava. Izgrađena na mjestu gdje je Marija živjela i gdje joj je anđeo navijestio da će roditi Isusa.. Strop crkve dekoriran u obliku ljiljana, simbol Marije, njene čistoće i nevinosti.  Dolje špilja navještenja, gore crkva. Malo dalje, praktički u susjedstvu, je i Josipova kuća. Iznad nje sagrađena Crkva svete Obitelji. Tu je on živio i tu je živjela sveta obitelj nakon dolaska iz Egipta. U dvorištu  ploče iz svetišta Majke Božje iz cijelog svijeta. Hrvatsku predstavlja ploča Majke Božje Bistričke. U blizini su i ostaci sinagoge u koju su zalazili Isus, Marija i Josip i iz koje je Isus prognan. Tu je Isus razvio svitak sa mjestom koje je pisano baš za njega. Dvije noći smo spavali u St Gabriel hotelu koji je prije bio samostan. Hotel je skromniji, ali čišći od onog u Betlehemu. I hrana je bila dobra. Posluga isključivo Arapi. Na večer vanjski gosti, Arapi,  slavili zaruke u hotelu. Muškarci  slavili u jednoj dvorani, žene i djeca u drugoj. Nisu se družili niti miješali. Neke Palestinke nose hijab,  neke ne. Ali i jedne i druge voze aute, imaju mobitele.




6. DAN  Tabgha, Gora Blaženstva,  Kafarnaum,  Galilejsko more, Tiberija, Gora Tabor 


Na putu od Nazareta prema Galilejskom jezeru nalazi se i izraelski zatvor za tajkune. Dakle, Hrvati nemaju monopol na privredni kriminal. Jedna zanimljivost: Tu zatvorenici imaju sav komfor kao na slobodi, ali moraju vratiti sve nezakonito stečeno i u zatvoru raditi i privređivati koristeći svoje poslovne kontakte i znanje, a sva dobit ide državi. Puno možemo od njih naučiti!


Tabgha (znači 7 izvora)

Prvo smo posjetili mjesto gdje je Isus umnožio 5 kruhova i 2 ribe. Na tom mjestu je podignuta Crkva umnažanja, a u njoj se nalazi i kamen na kojem je Isus umnožio ribe i kruh. Sveto mjesto. U crkvi je i mozaik koji prikazuje 4 kruha, peti je na oltaru. Uz crkvu je i krasno unutarnje dvorište.


Malo dalje uz Galilejsko more je i Crkva Petrova primata sa stepenicama na kojima je Isus Petra odredio za svoga nasljednika na zemlji.  U blizini je i veliki kip Isusa i Petra. To se dogodilo uz samo jezero, jako lijepi kraj.


Gora Blaženstva 

Prekrasna priroda, zelenilo, cvijeće, raj na zemlji. Tišina koja poziva na sabranosti i molitvu. Vrlo ugodno mjesto s dojmljivom atmosferom. 8 blaženstava ugravirana na kamenim pločama koje vode do crkve. Na mjestu gdje je Isus izrekao 8 blaženstava podignuta Crkva Blaženstva.  Na stropu crkve 8 krugova sa 8 blaženstva. 8 je sveti broj - broj punine.  Stari Zavjet je imao 613 naredbi i zakona. Isus daje samo 8 Blaženstava i 1 zakon ljubavi. Pod jednom sjenicom gdje su klupe i oltar imali smo misu. Jako lijepa misa i atmosfera. Meni, a i mnogima drugima, posebno lijepa i dojmljiva misa.



Kafarnaum 

To je malo ribarsko mjesto uz Galilejsko jezero.  Drugi Isusov dom, kolijevka kršćanstva. Isus je tu boravio, djelovao, plaćao poreze,  izrekao najviše govora i puno izliječio. Tu je bio i Petrov dom i dom većine drugih apostola. Na početku sačuvani ostaci Petrove kuće koju su proširivali  kako se povećavao broj sljedbenika. U blizini ostaci grada i sinagoga u koju su zalazili Isus i apostoli.


Genezaretsko jezero= Tiberijadsko jezero=Kinneret= Galilejsko more

Jezero ima oblik kruške. Duboko je 45 metara, dugačko 20 km, a široko 12 km. Toplo, zeleno, čisto, jako lijepo, mirno. U njega se ulijeva rijeka Jordan i iz njega nastavlja  do Mrtvog mora. Jedna zanimljivost: Genezaretsko jezero je upola niže od Mrtvog mora (-207m). To je zapravo rupa i zato hladni zrak s visina u sudaru s vrućim zrakom iznad vode često stvara iznenadne oluje.  Za našeg posjeta jako mirno. 

Isus je 3 godine sa učenicima obilazio svoju domovinu, a najveći dio Njegove aktivnosti odvijao se na Tiberijadskom jezeru.

Tu smo se ukrcali  na lađu David i plovili jezerom nekih jedan sat do  Tiberijade.  Prekrasna plovidba: svećenik čitao odlomke iz Sv. Pisma koji su se odigravali na Galilejskom moru.  Užitak plovidbe u tišini - meni među najljepšim iskustvima sa hodočašća. 

Na početku plovidbe uz  izraelsku zastavu na lađi  Izraelci razvili i hrvatsku zastavu i pustili hrvatsku himnu. Potom pustili Krista na žalu i  neku Magazinovu pjesmu.




Tiberijada

Nakon silaska s lađe imali smo ručak u jednom židovskom restoranu: Petrova riba, pomfrit, humus,  kruh pita, razni umaci i povrće. Za desert najbolje i najsočnije datulje koje sam ikada probala. 

Tiberijada je lijepo, malo,  turističko mjesto na obali jezera.

Nakon ručka autobusom smo se uputili prema brdu Tabor.


Tabor

To je gora visine 900 metara. Do podnožja došli autobusom. Potom se u grupama po deset  ukrcali u taksije (kombi) koji su nas uskim vijugavim serpentinama  dovezli na vrh brda. Cesta tako uska da se dva auta ne mogu mimoići,  vozač brzo i vješto stigao na vrh brda. Odzgora prekrasan pogled na Galileju: obrađeni zeleni pašnjaci, Galilejsko jezero. Na vrhu gore je mjesto gdje se Isus u prisustvu Petra, Ivana i  Jakova preobrazio. Učenici su ga vidjeli u svom sjaju i slavi sa Mojsijem s lijeve i svetim Ilijom s desne strane. Na tom mjestu sagrađena Crkva Isusovog preobraženja. S lijeve strane je kapela sv. Mojsija, s desne kapela sv. Ilije. Crkva okružena lijepim, uređenim bujnim vrtom - fikus, bugenvilija, oleandri.







7. DAN  Kana Galilejska, Haifa, Karmel

Na putu iz Nazareta za Tel Aviv naša prva postaja bila je Kana Galilejska. 


Kana Galilejska 

Kana Galilejska se nalazi nekih 8 km od Nazareta. To je mjesto gdje je Isus učinio svoje prvo čudo na molbu svoje majke. On i njegova majka su bili među uzvanicima na svadbi kada je ponestalo vina.  Njegovi učenici Natanael i Bartolomej su iz Kane.

Prije je Kana bila pretežno kršćanska,  danas uglavnom muslimanska.  Na mjestu gdje je Isus učinio čudo nalazi se  franjevačka crkva, a u kripti ostaci iskopane kuće za koju se vjeruje da se svadba u njoj dogodila.  Sačuvan je i primjerak velikih kamenih posuda koje su sluge punile vodom, da bi ju Isus poslije pretvorio u vino. Misa -  6 bračnih parova iz busa obnovili svoje bračne zavjete.



Haifa

Treći po veličini grad u Izraelu. Luka u podnožju brda Karmel. Prljavi industrijski grad. Lijep pogled na grad sa vidikovca. Najveća znamenitost Bahai Vrtovi

Nalaze se na brdu Karmel. Oni su najsvetije mjesto bahajske vjere. Vrtovi se sastoje od 18 terasastih vrtova.




Gora Karmel (hebrejski Božji voćnjak)

U Bibliji se opisuje kao mjesto zelenila. U podnožju  Mediteransko more, brdašca, crnogorica. Planinski lanac Karmel je 500 metara visok i 55 km.  dug. Karmel je pun špilja, osobito njegova strana okrenuta moru.  Na Karmelu ima i puno izvora vode, pa je prekriven bogatom vegetacijom, naročito crnogoricom i maslinama. Regija je oduvijek bila poznata po svojoj plodnosti. Gora Karmel u Bibliji se spominje u pričama o Iliji i Elizeju, dva velika proroka Staroga zavjeta. Tu je također osnovan i karmelski red sa tradicijom nošenja  škapulara. Prorok Ilija je bio glasnik Božji. U to doba židovski su kraljevi ženili strankinje koje su dovele balove svećenike. Ilija se protivio tome i narugao im se,  pa bježi kako bi spasio glavu. Sakrio se u špilju na brdo Karmel, gdje je živio kao isposnik. Njega slijede i kod njega u špilji se okupljaju pobožni muževi. Uslijedio je period dugotrajne suše. 3 godine i 7 mjeseci nije bilo kiše. Potom je Ilija izmolio kišu. Ilijina špilja nalazi se u kripti Crkve Stella Maris. Na mjestu Ilijine špilje u 12. stoljeću osnovan Karmelićanski red. Red je posvećen Blaženoj Djevici Mariji pod imenom Zvijezda mora. Prvi škapular potječe od engleskog Karmelićana  Simona Stocka koji je molio Gospu da sačuva njegov red i da mu za to  da znak. Zatim je imao je viđenje: Marija mu se ukazala u škapularu i rekla tko ga uvijek bude nosio spasit će se prve subote nakon smrti. Originalni škapular je bila smeđa kecelja sprijeda i straga koja se navlači preko glave. Kad se redovnik koji ju nosi  ispruži i raširi ruke - izgled križa, znak potpunog predanja. To se proširilo i na laike, pa danas mnogi nose medaljicu umjesto kecelje. Kupili ju mnogi u samostanu i posvetili. Blagdan Gospe od Karmela je 16. srpnja. 


Nakon Karmela krenuli smo prema aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu gdje smo opet morali biti 3 sata prije leta. Tu nas je već čekala gđa Berta koja je  garantirala za nas i  koju su osobe iz sigurnosti  zadržale na podužem razgovoru. Potom ista procedura sa fra Lubinom.  Nakon uobičajenih  sigurnosnih pitanja i provjera ukrcali smo se u avion i nakon 3 sata i 10 minuta sretno sletjeli u Zagreb. Rekli su nam da se ne iznenadimo ako u Zagrebu otvorimo kofer i u njemu nađemo zelenu karticu: checked by the Israeli army. Ja nisam našla nikakvu karticu. Za druge ne znam. 😀



MOJI DOJMOVI S HODOČAŠĆA


I na kraju bih parafrazirala fra Lubinu: U Svetu Zemlju ne ide onaj tko ima novaca, nego onaj koga Gospodin pozove! Kad čovjek osjeti  unutarnji glas i poriv da posjeti Svetu Zemlju mora, poput Abrahama, povjerovati glasu Božjem i  krenuti na put. Ovo putovanje je dobro uložen novac. Od toga se cijeli život živi. Već sada vidim koliko je bio u pravu!



Fra Petar Lubina (1951.- 2022.)



Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

CRTICE IZ JAPANA

OD OSAKE DO KYOTA I HIROŠIME: ZNAMENITOSTI I NEKE ZANIMLJIVOSTI

Moja Tajlandska avantura